Passa ai contenuti principali

Dulce cu mere si scortisoara

Aluatul acesta l-am vazut pentru prima data la lucia_bp pe retete culinare,prima data le-am incercat simple,bune si asa,acum le-am facut cu mere si scortisoara.








Ingrediente


-550 g faina
-250 ml lapte cald
-2 linguri pline cu miere
-25 g unt topit
-50 g drojdie proaspata
-2 linguri apa calduta pentru drojdie
-1 lingurita zahar
-1 lingurita rasa sare


Modul de preparare

Se pune intr-un vas drojdia cu o lingurita de zahar si apa calduta sa se dizolve,separat se amesteca laptele,mierea,sare,unt,toate acestea se pun peste faina cernuta si se face un aluat, se framanta 10 minute ca sa inglobeze mult aer si sa fie pufoase,,se lasa sa creasca aluatul la un loc calduros cca 1 ora,intre timp se rad doua mere mari se scurg de zeama se adauga scortisoara si zahar dupa gust,se i-a o parte din aluat se intinde o foaie,se unge cu compozitia de mar si se face un sul,se taie sulul in bucati cam de trei cm si se aseaza in tava tapetata cu harie de copt sau ulei si faina sau se pun in forme de muffins,se mai lasa sa creasca cam 30-45 minute la loc cald,se lasa sa creasca bine asa ies pufoase, minute,inainte de a se baga la cuptorul incalzit se ung cu un ou batut,cand sant gata se ung cu miere si se presara zahar tos

Commenti

Posta un commento

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Dulce vegan cu zmeura

Simplu foarte simplu de facut dar zmeura ii confera un gust deosebit,este acelasi aluat de la muffins pe care le-am facut aneterior doar ca am copt separat doia foi si le-am unit cu gem de zmeura. Ingrediente 250 gr faina,160 gr zahar,8 gr praf copt,250 ml apa minerala,30 ml ulei floarea soarelui ,coaja rasa de la o lamaie,esenta vanilie ,un praf sare si gem de zmeura. am facut aceasta reteta de doua ori si am copt separat 2 foi

Prajitura cu foi si crema din caramele cu lapte

  Ingrediente     crema caramel       500 g caramele cu lapte 50 ml smantana pentru frisca 3-4 linguri praf de biscuiti crema de ciocolata 150 g ciocolata amaruie 100 g ciocolata cu lapte 150 ml smantana pentru frisca 3 foi mari de napolitana si ciocolata topita pentru decorat deasupra Se topesc caramelele cu frisca lichida pe foc amestecand mereu apoi se lasa sa se raceasca un pic si se adauga 3-4 linguri praf de biscuiti(caramelele mele erau caramele de lapte care se sfarma nu elastice) Separat de topeste ciocolata cu frisca lichida fara sa fiarba si se lasa la racit.Ambele creme se pun intrew foile de napolitana caldute,deasupra am topit ciocolata. Reteta de inspiratie ,am schimbat ceva la ea am ochit-o pe blogul dulciurifeldefel,mersi pt reteta e minunata si usor de facut.