Tort cu mere caramelizate




Ingrediente-8 mere curatate de coaja intregi si scos miezul,depinde de  marimea merelor daca sant mai mici e nevoie de mai multe sau invers,atatea cat sa intre pe fundul unei cratiti,200 gr zahar pentru caramelizat,si un pandispan din 7 oua,7 linduri faina ,cu varf,7 zahar,3 linguri ulei,un praf sare ,esenta vanilie,500 ml frisca lichida indulcita deja.
Se cramelizeaza zaharul ,sa nu devina foart  inchis la culoare caci e amar si se tapeteaza cu zaharul topit fundul cratitei si cam o palma din inaltimea cratitei,se pun merele unul langa altul iar in gauri se pune cte o lingurita de gem,eu am pus de caise si nuca macinata daca va place si se baga la cuptor pentru circa jumatate de ora sa se coaca merele putin si isi lasa zeama.Intre timp se face pandispanul-se separa albusurile de galbanusuri,se bat  albusurile spuma cu praful de sare si cand sant batute bine se adauga 2 linguri de zahar din cele 7 linguri,separat se bat galbenusurile cu restul de zahar pana devine o spuma albicioasa apoi se adauga peste albusirile batute amestecand lejer doar de sus in jos cu telul manual,se adauga faina putin cate putin ,uleiul si esenta de vanuilie,se toarna compoziti peste mere si se pune din nou la cuptor la foc moderat,.Cand e copt se lasa 5 minute apoi se rastoarna pe un platou,nu se lasa sa se raceasca pt ca zaharul caramelizat se intareste,se lasa se raceasca bine,rece se insiropeaza un pic cu un sirop la alegere,poate fi zeama de compot sau un sirop simplu eu am adaugat putina apa in cratita in care a copt blatul am pus-o pe foc si zahar dupa gust,asa are un gust de zahar caramelizat ramas pe fundul cratitei si apoi se decoreaza cu frisca.

Nessun commento:

Posta un commento

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails