Passa ai contenuti principali

Paine de casa cu 2 gr drojdie

 photo p_zpsa5970c31.jpg  photo pppppp_zpsdbfd6c5f.jpg


Ingrediente
430 gr faina alba
335-340 ml apa la temperatura camerei
2 gr drojdie uscata
8 gr sare

Modul de preparare -se pune drojdia cu putina apa sa se hidrateze intr-un castronel,separat se pune faina cu sarea ,se adauga apoi drojdia hidratata amaestecancsi adaugand putin cate putin toata apa,se framanta ,va rezulta un aluat lipicios,mai moale ,se pune intr-un vas acoperit la frigider pentru 10 ore,( eu l-am lasat doar 6 ore ca nu mai aveam rabdare ,poate e bine sa-l framantam seara si-l lasam toata noaptea),apoi i se da forma dorita ,ne ajutam cu un pic de faina ca sa nu se prinda aluatul de maini si se pune intr-un vas de fonta ( ceaun) sau un vas cu pereti grosi ,se acopera si se mai lasa inca o ora la dospit ,nu la frugider,intre timp se incalzeste cuptorul la 220-250 grade si se introduce dupa ora de dospit paine la copt ,acoperit vasul cu un capac,cand e aproape coapta se i-a capacul ca sa se rumeneasca.

Commenti

  1. wuau ele esta mt fofinho so é pena que leva mt tempo mas adorei bjs

    RispondiElimina
  2. si mie mi-a iesit destul de bine paiea de casa avand in vedere ca am facut paine pentru prima data ....multumesc

    RispondiElimina
  3. Hallo Yaya!
    Minuate bijuterii culinare ai preparat, felicitari!
    Iar piinica este la fel de apetissanta incit mi-a facut cu ochiul, sa o privesc mai deaproape.
    Yaya, eu fac piinea "cea de toate zilele "de foarte mult timp, deoarece doresc pe cit posibil sa dau cit mai mica sansa industriei chimice alimentare si sanatatea sa o tin pe cit posibil pozitiva.
    Reteta ta este simpla si gutoasa.Cit mai putina drojdie, cu atit digestia este mai buna...
    Ai mentionat mai sus ca "poate e bine sa-l framantam seara si-l lasam toata noaptea)
    eu asa fac de fiecare data.
    Egal ce fel de reteta sau faina folosesc.
    Aluatul preparat i-l las peste nopate in frigider si a doua zii cel putin 2 ore la tem. camerei, dupac are-l scot pe masa de lucru infainata , il impactetez "nu framintat" de 3-4 ori si- las dinou sa dospeasca pina ce volumul se mareste vizibil.Dupa ceea ii dau forma dorita si- las ca. 30 min la dospit dupa care-l la copt.

    Un tipp care zic este destul de important.
    Pastreaza intr-e 100 si 500g din aluatul de pine intr-o punga in frigider si adaoga-l la urmatoarea reteta de piine si vei vedea ca elasticitatea, aroma si fragezimea piinii se imbunatateste vizibil:-)))!!!
    Toate cele dragi si mult spor iti doresc!!
    Laura S.

    RispondiElimina
  4. Frumos a iesit, si cand te gandesti ca are doar 2 gr drojdie. E super retea asta!!

    RispondiElimina
  5. Interesanta reteta, imi place!

    RispondiElimina
  6. Parca si simt mirosul de paine calda!!!!

    RispondiElimina
  7. Parca si simt mirosul de paine calda!!!

    RispondiElimina

Posta un commento

Post popolari in questo blog

Drob de legume(de post)

Ingrediente-300gr soia hidratata,4 cepe,o cana de fasole fiarta,un ardei gras,patrunjel taiat marunt,sare,piper,o cescuta boabe porumb,o lingurita rasa bicarbonat de sodiu stins cu zeama lamaie,2-3 linguri gris,un catel de usturoi,2 -3 felii de paine inmuiate in apa sau lapte soia.(am mai avut si o cescuta de orz cu mazare hidratate)
Se taie ceapa marunt si se caleste un pic in ulei s,se adauga apoi toate celelalte legume taiate marunt si se lasa sa se caleasca un pic impreuna,se lasa la racit ,cand s-a racit se adauga sare,piper,usturoiul taiat marunt,grisul , painea si bicarbonatul de sodiu,se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se pun compozitia,se coace la foc mic(inainte de al baga la cuptor l-am uns cu un pic de ulei amestecat cu paprika dulce)

Fursecuri de post

Aceste fursecuri de fapt nu erau de post,contin un galbenus si unt in loc de margarina,eu le-am adaptat la post,in loc de unt am pus margarina si in loc de galbenus am pus un pic de lapte de soia,o mica problema este ca nu isi pastreaza forma cand se coc asta pentru ca le lipseste oul,dar sant foarte bune la gust,reteta am vazut-o la denysa
Ingrediente300gr faina,180 gr margarina,un praf de sare,coaja de la o lamaie,vanilie,un plic de praf de copt,100gr zahar,gem pentru ornat si miez de nuca

Mucenici de post

Ingrediente-1kg faina,o lingurita rasa sare,300gr zahar,40 gr drojdie proaspata,3 linguri ulei de masline si apa(lapte de soia) cat cuprinde pentru a face un aluat potrivit de moale,coaja rasa de la o lamaie,esenta de vanilie,pentru uns miere si nuca macinata( eu am facut simpli dar am si umplut cu rahat sau cu nuca amestecata cu cacao,zahar si rom,ca la cozonac)