Turte cu nuci pentru Craciun (scutecele Domnului Isus)



Sant turte traditionale care se fac in Moldova ,se mai numesc si scutecele lui Isus
Se folosesc foi de placinta sau  facute in casa(eu le-am facut in casa,dar trebuie sa fie foarte subtiri)Am facut un aluat din apa,faina,un pic de drojdie ,un praf de sara si apa cat cuprinde sa putem intinde foi,aceste foi se coc pe (eu le-am copt in tigaie de teflon groasa ,se fac patratele de 10 pe 10 cm,nu foi mari.Separat intr-o cratita se face un sirop din apa,zahar,un praf de sara,vanilie,rom,coaja de lamaie si de poatrocala,intr-un cuvant un sirop aromat si dulde dupa gustul fiecaruia.Intr-un castron se amesteca nucile macunate cu zahar si arome.Se inmoaie fiecare foaie in siropul pus pe foc(la foc mic),se pune pe un platou un strat de foi inmuiate si apoi amestec de nuci si tot asa alternand,ultimul strat cu multa nuca

9 commenti:

  1. Cat timp am stat in Iasi, am tot auzit de ele, dar de mancat n-am mancat niciodata.Cred ca sunt tare bune.

    RispondiElimina
  2. micu chiar sant bune,aromate si cu nucaaaa,ce-i cu nuca mie imi place,sarbatori fericite din toate punctele de vedere

    RispondiElimina
  3. Lili parca sunt turtele facute de mama ..ahh ce bune sunt :)...cred ca departe de casa sunt mult mai bune :*
    Eu inca nu le-am facut ..nu are cine sa-mi sparga nucile :( si cu timpul stau tare rau :(
    Sarbatori fericite pline de bucurii!!
    Pupici copiilor si tie
    Lory

    RispondiElimina
  4. Un dulce pe gustul meu siropat si cu nuca ...o bunatate! Am auzit de acest dulce traditional dar nu am mancat niciodata. Ma bate gandul sa-l fac si eu acum de sarbatori ..sa vad.
    ciao !

    RispondiElimina
  5. E chiar asa lory ai perfecta dreptate,in primul rand sant foarte bune,in al doilea rand cand fac ceva traditional romanesc care se face numai cu ocazia unor sarbatori sa stii ca ma simt ca acasa,si mie imi aduce aminte de mama mea(care din pacate nu mai am bucuria sa o am alaturi de multi ani,poate acolo sus ii este bine,ma incurajez cu gandul asta),chiar daca se lucreaza un pic la aceste turte se merita...sant apreciate si de italieni.Eu te sarut dulce si iti doresc ceea ce imi doresc si mie si familiei mele,sarbatori pline de sanatate si bucurie in suflet

    RispondiElimina
  6. E bun nico merita sa-l incerci,sarbatori fericite

    RispondiElimina
  7. Craciun fericit!
    Multa sanatate si tot ce iti doresti!

    RispondiElimina
  8. Sotul meu e de la Iasi si imi tot spune ca cea mai buna prajitura de Craciun o facea bunica lui de la Frumusica. Reteta e ca a ta din ce mi-a explicat el, doar ca bunica fierbea seminte de canepa in sirop si ungea foile cu spuma ce rezulta la fierberea semintelor. Aa, si l-am intrebat cam ce gust aveau dar spune ca era un gust fantastic(probabil de la canepa ;-)) si ca nu seamana cu nimic altceva.
    Pt Craciunul viitor o sa fac si eu reteta ta.
    Multumesc
    Cris

    RispondiElimina
  9. cris chiar are dreptate sotul tau,poate cu canepa sant si mai bune,incearca-le si nu cred ca or sa ramana nemancate,,poti folosi foi de placinta ca sa-ti fie mai usor ,la multi ani

    RispondiElimina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails