Passa ai contenuti principali

Turte cu nuci pentru Craciun (scutecele Domnului Isus)



Sant turte traditionale care se fac in Moldova ,se mai numesc si scutecele lui Isus
Se folosesc foi de placinta sau  facute in casa(eu le-am facut in casa,dar trebuie sa fie foarte subtiri)Am facut un aluat din apa,faina,un pic de drojdie ,un praf de sara si apa cat cuprinde sa putem intinde foi,aceste foi se coc pe (eu le-am copt in tigaie de teflon groasa ,se fac patratele de 10 pe 10 cm,nu foi mari.Separat intr-o cratita se face un sirop din apa,zahar,un praf de sara,vanilie,rom,coaja de lamaie si de poatrocala,intr-un cuvant un sirop aromat si dulde dupa gustul fiecaruia.Intr-un castron se amesteca nucile macunate cu zahar si arome.Se inmoaie fiecare foaie in siropul pus pe foc(la foc mic),se pune pe un platou un strat de foi inmuiate si apoi amestec de nuci si tot asa alternand,ultimul strat cu multa nuca

Commenti

  1. Cat timp am stat in Iasi, am tot auzit de ele, dar de mancat n-am mancat niciodata.Cred ca sunt tare bune.

    RispondiElimina
  2. micu chiar sant bune,aromate si cu nucaaaa,ce-i cu nuca mie imi place,sarbatori fericite din toate punctele de vedere

    RispondiElimina
  3. Lili parca sunt turtele facute de mama ..ahh ce bune sunt :)...cred ca departe de casa sunt mult mai bune :*
    Eu inca nu le-am facut ..nu are cine sa-mi sparga nucile :( si cu timpul stau tare rau :(
    Sarbatori fericite pline de bucurii!!
    Pupici copiilor si tie
    Lory

    RispondiElimina
  4. Un dulce pe gustul meu siropat si cu nuca ...o bunatate! Am auzit de acest dulce traditional dar nu am mancat niciodata. Ma bate gandul sa-l fac si eu acum de sarbatori ..sa vad.
    ciao !

    RispondiElimina
  5. E chiar asa lory ai perfecta dreptate,in primul rand sant foarte bune,in al doilea rand cand fac ceva traditional romanesc care se face numai cu ocazia unor sarbatori sa stii ca ma simt ca acasa,si mie imi aduce aminte de mama mea(care din pacate nu mai am bucuria sa o am alaturi de multi ani,poate acolo sus ii este bine,ma incurajez cu gandul asta),chiar daca se lucreaza un pic la aceste turte se merita...sant apreciate si de italieni.Eu te sarut dulce si iti doresc ceea ce imi doresc si mie si familiei mele,sarbatori pline de sanatate si bucurie in suflet

    RispondiElimina
  6. E bun nico merita sa-l incerci,sarbatori fericite

    RispondiElimina
  7. Craciun fericit!
    Multa sanatate si tot ce iti doresti!

    RispondiElimina
  8. Sotul meu e de la Iasi si imi tot spune ca cea mai buna prajitura de Craciun o facea bunica lui de la Frumusica. Reteta e ca a ta din ce mi-a explicat el, doar ca bunica fierbea seminte de canepa in sirop si ungea foile cu spuma ce rezulta la fierberea semintelor. Aa, si l-am intrebat cam ce gust aveau dar spune ca era un gust fantastic(probabil de la canepa ;-)) si ca nu seamana cu nimic altceva.
    Pt Craciunul viitor o sa fac si eu reteta ta.
    Multumesc
    Cris

    RispondiElimina
  9. cris chiar are dreptate sotul tau,poate cu canepa sant si mai bune,incearca-le si nu cred ca or sa ramana nemancate,,poti folosi foi de placinta ca sa-ti fie mai usor ,la multi ani

    RispondiElimina

Posta un commento

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Prajitura cu foi si crema din caramele cu lapte

  Ingrediente     crema caramel       500 g caramele cu lapte 50 ml smantana pentru frisca 3-4 linguri praf de biscuiti crema de ciocolata 150 g ciocolata amaruie 100 g ciocolata cu lapte 150 ml smantana pentru frisca 3 foi mari de napolitana si ciocolata topita pentru decorat deasupra Se topesc caramelele cu frisca lichida pe foc amestecand mereu apoi se lasa sa se raceasca un pic si se adauga 3-4 linguri praf de biscuiti(caramelele mele erau caramele de lapte care se sfarma nu elastice) Separat de topeste ciocolata cu frisca lichida fara sa fiarba si se lasa la racit.Ambele creme se pun intrew foile de napolitana caldute,deasupra am topit ciocolata. Reteta de inspiratie ,am schimbat ceva la ea am ochit-o pe blogul dulciurifeldefel,mersi pt reteta e minunata si usor de facut.

Prajiturica cu albusuri si mac

Am facut prajitura cu galbenusuri acum e randul albusurilor care au ramas ,si asa cu 11 oua am facut doua delicioase prajiturele Ingrediente-8 albusuri 200gr zahar 100gr mac 100gr nuca cocos 4 linguri pline cu faina un plic praf copt(15 gr) un praf sare Modul de preparare-de bat bine albusurile spuma cu un praf sare,se aduga apoi zaharul,separat se amesteca faina cu macul si nuca de cocos si toate acestea se aduga peste albusuri,se coace la foc moderat in tava tapetata cu hartie de copr. Crema-500ml lapte 3 linguri pline cu faina un praf sare 275 gr zahar 200gr margarina sau unt Se amesteca cu grija laptele cu faina ca sa nu faca cocoloase,se aduga zaharul si se pune la fiert pana se ingroasa,se adauga esenta vanilie ,si cand e calduta se adauga untul,se taie blatul in doua si se pune crema.