Tort Mihai



Ingrediente



Blat 8 oua
8 linguri de zahar
8linguri de faina
un varf de cutit de sare
vanilie si coaja de lamaie

Crema 400 ml frisca lichida
400 gr ciocolata (cel mai bine iese cu fondanta,dar am facut si cu ciocolata alba sau cu lapte)

Decor pasta de zahar
450 gr zahar pudra(cupmarat nu facut in casa)
30ml apa
5 gr gelatina
50 gr miere

Modul de preparare

Se separa ouale,se bat albusurile( in care s-a adaugat un varf de cutit de sare) spuma tare si se adauga cand sant bine batute 2 linguri de zahar din cele 8 linguri si se mai mixeaza cateva minute.Separat se mixeaza galbenusurile cu zaharul ramas,adica 6 linguri ,pana devine spuma si se adauga coaja de lamaie si vanilia,se adauga galbenusirile peste albusuri,treptat se adauga si faina,dar nu se mai amesteca cu mixerul ci cu telul de sus in jos ca sa nu se lase albusurile,se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se coace la foc moderat pt cca 40-50 de minute,depinde de cuptor,eu fac proba cu scobitoarea.
Pentru crema se pune intr-o cratita ciocolata taiata bucatele si smantana pentru frisca si se pun intr-un alt vas cu apa(pe baie de aburi) pe foc,se tine pe foc pana cand ciocolata s-a topit,nu trebuie sa fiarba,cand ciocolata e topita se lasa sa se raceasca bine,2-3 ore,dupa acest timp se fruleaza cu mixerul cateva minute,se aduga esenta de rom.
Pasta de zahar se prepara astfel:se pune gelatina in apa si se lasa 10-15 minute sa se umfle,se pune apoi pt cateva secunde in microunde,sa nu fiarba,si se adauga mierea,apoi se aduga si zaharul pudra si se amesteca cu mainile pana cand se incorporeaza tot zaharul,daca e prea moale se mai poate adauga putin zahar,se pune in folie si se pastreaza la rece,cand se modeleaza daca e prea tarre se baga cateva secunde la microunde.Pentru culoare eu am adaugat colorant alimentar.
Siropul pentru insiropat blatul l-am facut din apa,zahar,coaja de lamaie,vanilie,rom dupa gustul fieceruia,l-am dat intr-un clocot si apoi l-am lasat la racit(pentru tortul acesta mie mi-au trebuit cam 7oo ml de sirop).
Se taie blatul rece in trei ,se insiropeaza ,se umple cu crema,peste ultimul blat am pus un strat subire de unt sau gem ca sa se aseze mai bine foaia de pasta de zahar,se intinde o foaie din pasta de zahar ,se aseaza peste tort,se taie marginile si apoi se fac cravata,gulerul,sau se orneaza dupa bunul plac.

Nessun commento:

Posta un commento

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails