Passa ai contenuti principali

Tort cu mere caramelizate




Ingrediente-8 mere curatate de coaja intregi si scos miezul,depinde de  marimea merelor daca sant mai mici e nevoie de mai multe sau invers,atatea cat sa intre pe fundul unei cratiti,200 gr zahar pentru caramelizat,si un pandispan din 7 oua,7 linduri faina ,cu varf,7 zahar,3 linguri ulei,un praf sare ,esenta vanilie,500 ml frisca lichida indulcita deja.
Se cramelizeaza zaharul ,sa nu devina foart  inchis la culoare caci e amar si se tapeteaza cu zaharul topit fundul cratitei si cam o palma din inaltimea cratitei,se pun merele unul langa altul iar in gauri se pune cte o lingurita de gem,eu am pus de caise si nuca macinata daca va place si se baga la cuptor pentru circa jumatate de ora sa se coaca merele putin si isi lasa zeama.Intre timp se face pandispanul-se separa albusurile de galbanusuri,se bat  albusurile spuma cu praful de sare si cand sant batute bine se adauga 2 linguri de zahar din cele 7 linguri,separat se bat galbenusurile cu restul de zahar pana devine o spuma albicioasa apoi se adauga peste albusirile batute amestecand lejer doar de sus in jos cu telul manual,se adauga faina putin cate putin ,uleiul si esenta de vanuilie,se toarna compoziti peste mere si se pune din nou la cuptor la foc moderat,.Cand e copt se lasa 5 minute apoi se rastoarna pe un platou,nu se lasa sa se raceasca pt ca zaharul caramelizat se intareste,se lasa se raceasca bine,rece se insiropeaza un pic cu un sirop la alegere,poate fi zeama de compot sau un sirop simplu eu am adaugat putina apa in cratita in care a copt blatul am pus-o pe foc si zahar dupa gust,asa are un gust de zahar caramelizat ramas pe fundul cratitei si apoi se decoreaza cu frisca.

Commenti

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Dulce vegan cu zmeura

Simplu foarte simplu de facut dar zmeura ii confera un gust deosebit,este acelasi aluat de la muffins pe care le-am facut aneterior doar ca am copt separat doia foi si le-am unit cu gem de zmeura. Ingrediente 250 gr faina,160 gr zahar,8 gr praf copt,250 ml apa minerala,30 ml ulei floarea soarelui ,coaja rasa de la o lamaie,esenta vanilie ,un praf sare si gem de zmeura. am facut aceasta reteta de doua ori si am copt separat 2 foi

Lichior amaretto-cu gust delicat de samburi de caisa

Mereu cumparam acest lichior renumit"AMARETTO DISARONNO",pana cand intr-o zi am apelat la tuica noastra romaneasca sanatoasa si naturala sa ma ajute ,m-a ajutat asa de bine caci de acum voi face mereu in casa acest digestiv cu aroma de samburi de caisa,e minunat servit cu cuburi de gheata!! Cu aceasta reteta particip la concurs pe  http://www.reteteculinare.ro/forum/ si voi cu retete si idei noi,va aspteptam!!!! Ingrediente-500ml apa,500ml alcool 90 grade( eu sincer am folosit o tuica naturala tare,e mult mai sanatoasa),100 gr samburi de caisa,350 gr zahar tos Modul de preparare se dizolva zaharul in apa calda,se caramelizeaza separat 3 linguri de zahat int-ro cratita si se adauga peste siropul de zahar,se taie samburii de caisa in doua sau trei fara sa-i sfaramitati caci iese lichiorul tulbure,se pun samburii in alcool si se lasa pentru 2 ore intr-o sticla de sticla inchisa ermetic,dupa o ora se adauga si siropul de zahar peste sambur...