Passa ai contenuti principali

Tort cu mere caramelizate




Ingrediente-8 mere curatate de coaja intregi si scos miezul,depinde de  marimea merelor daca sant mai mici e nevoie de mai multe sau invers,atatea cat sa intre pe fundul unei cratiti,200 gr zahar pentru caramelizat,si un pandispan din 7 oua,7 linduri faina ,cu varf,7 zahar,3 linguri ulei,un praf sare ,esenta vanilie,500 ml frisca lichida indulcita deja.
Se cramelizeaza zaharul ,sa nu devina foart  inchis la culoare caci e amar si se tapeteaza cu zaharul topit fundul cratitei si cam o palma din inaltimea cratitei,se pun merele unul langa altul iar in gauri se pune cte o lingurita de gem,eu am pus de caise si nuca macinata daca va place si se baga la cuptor pentru circa jumatate de ora sa se coaca merele putin si isi lasa zeama.Intre timp se face pandispanul-se separa albusurile de galbanusuri,se bat  albusurile spuma cu praful de sare si cand sant batute bine se adauga 2 linguri de zahar din cele 7 linguri,separat se bat galbenusurile cu restul de zahar pana devine o spuma albicioasa apoi se adauga peste albusirile batute amestecand lejer doar de sus in jos cu telul manual,se adauga faina putin cate putin ,uleiul si esenta de vanuilie,se toarna compoziti peste mere si se pune din nou la cuptor la foc moderat,.Cand e copt se lasa 5 minute apoi se rastoarna pe un platou,nu se lasa sa se raceasca pt ca zaharul caramelizat se intareste,se lasa se raceasca bine,rece se insiropeaza un pic cu un sirop la alegere,poate fi zeama de compot sau un sirop simplu eu am adaugat putina apa in cratita in care a copt blatul am pus-o pe foc si zahar dupa gust,asa are un gust de zahar caramelizat ramas pe fundul cratitei si apoi se decoreaza cu frisca.

Commenti

Post popolari in questo blog

Drob de legume(de post)

Ingrediente-300gr soia hidratata,4 cepe,o cana de fasole fiarta,un ardei gras,patrunjel taiat marunt,sare,piper,o cescuta boabe porumb,o lingurita rasa bicarbonat de sodiu stins cu zeama lamaie,2-3 linguri gris,un catel de usturoi,2 -3 felii de paine inmuiate in apa sau lapte soia.(am mai avut si o cescuta de orz cu mazare hidratate)
Se taie ceapa marunt si se caleste un pic in ulei s,se adauga apoi toate celelalte legume taiate marunt si se lasa sa se caleasca un pic impreuna,se lasa la racit ,cand s-a racit se adauga sare,piper,usturoiul taiat marunt,grisul , painea si bicarbonatul de sodiu,se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se pun compozitia,se coace la foc mic(inainte de al baga la cuptor l-am uns cu un pic de ulei amestecat cu paprika dulce)

Fursecuri de post

Aceste fursecuri de fapt nu erau de post,contin un galbenus si unt in loc de margarina,eu le-am adaptat la post,in loc de unt am pus margarina si in loc de galbenus am pus un pic de lapte de soia,o mica problema este ca nu isi pastreaza forma cand se coc asta pentru ca le lipseste oul,dar sant foarte bune la gust,reteta am vazut-o la denysa
Ingrediente300gr faina,180 gr margarina,un praf de sare,coaja de la o lamaie,vanilie,un plic de praf de copt,100gr zahar,gem pentru ornat si miez de nuca

Mucenici de post

Ingrediente-1kg faina,o lingurita rasa sare,300gr zahar,40 gr drojdie proaspata,3 linguri ulei de masline si apa(lapte de soia) cat cuprinde pentru a face un aluat potrivit de moale,coaja rasa de la o lamaie,esenta de vanilie,pentru uns miere si nuca macinata( eu am facut simpli dar am si umplut cu rahat sau cu nuca amestecata cu cacao,zahar si rom,ca la cozonac)