Ingrediente
430 gr faina alba
335-340 ml apa la temperatura camerei
2 gr drojdie uscata
8 gr sare
Modul de preparare -se pune drojdia cu putina apa sa se hidrateze intr-un castronel,separat se pune faina cu sarea ,se adauga apoi drojdia hidratata amaestecancsi adaugand putin cate putin toata apa,se framanta ,va rezulta un aluat lipicios,mai moale ,se pune intr-un vas acoperit la frigider pentru 10 ore,( eu l-am lasat doar 6 ore ca nu mai aveam rabdare ,poate e bine sa-l framantam seara si-l lasam toata noaptea),apoi i se da forma dorita ,ne ajutam cu un pic de faina ca sa nu se prinda aluatul de maini si se pune intr-un vas de fonta ( ceaun) sau un vas cu pereti grosi ,se acopera si se mai lasa inca o ora la dospit ,nu la frugider,intre timp se incalzeste cuptorul la 220-250 grade si se introduce dupa ora de dospit paine la copt ,acoperit vasul cu un capac,cand e aproape coapta se i-a capacul ca sa se rumeneasca.
wuau ele esta mt fofinho so é pena que leva mt tempo mas adorei bjs
RispondiEliminasi mie mi-a iesit destul de bine paiea de casa avand in vedere ca am facut paine pentru prima data ....multumesc
RispondiEliminaHallo Yaya!
RispondiEliminaMinuate bijuterii culinare ai preparat, felicitari!
Iar piinica este la fel de apetissanta incit mi-a facut cu ochiul, sa o privesc mai deaproape.
Yaya, eu fac piinea "cea de toate zilele "de foarte mult timp, deoarece doresc pe cit posibil sa dau cit mai mica sansa industriei chimice alimentare si sanatatea sa o tin pe cit posibil pozitiva.
Reteta ta este simpla si gutoasa.Cit mai putina drojdie, cu atit digestia este mai buna...
Ai mentionat mai sus ca "poate e bine sa-l framantam seara si-l lasam toata noaptea)
eu asa fac de fiecare data.
Egal ce fel de reteta sau faina folosesc.
Aluatul preparat i-l las peste nopate in frigider si a doua zii cel putin 2 ore la tem. camerei, dupac are-l scot pe masa de lucru infainata , il impactetez "nu framintat" de 3-4 ori si- las dinou sa dospeasca pina ce volumul se mareste vizibil.Dupa ceea ii dau forma dorita si- las ca. 30 min la dospit dupa care-l la copt.
Un tipp care zic este destul de important.
Pastreaza intr-e 100 si 500g din aluatul de pine intr-o punga in frigider si adaoga-l la urmatoarea reteta de piine si vei vedea ca elasticitatea, aroma si fragezimea piinii se imbunatateste vizibil:-)))!!!
Toate cele dragi si mult spor iti doresc!!
Laura S.
Frumos a iesit, si cand te gandesti ca are doar 2 gr drojdie. E super retea asta!!
RispondiEliminaInteresanta reteta, imi place!
RispondiEliminaParca si simt mirosul de paine calda!!!!
RispondiEliminaParca si simt mirosul de paine calda!!!
RispondiElimina