Passa ai contenuti principali

Cozonac pufos cu nuci si cacao

 photo ww_zpsc04dc2e0.jpg  photo aaaa_zps87ad1225.jpg  photo a_zpsc72f1b73.jpg Ingrediente :
  • 1 kg de faina pentru dulciuri,aici se chiama manitoba
  • 3 oua
  • 225 gr zahar
  • 450 ml lapte
  • 2 pliculete drojdie uscata /50 gr drojdie proaspata,eu am folosit proaspata
  • 50 ml ulei
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie
  • o lingurita sare

 

Se amesteca drojdia cu doua linguri de zahar si se adauga putin lapte apoi se adauga cate putina faina amestecand contiuu pana cand devine ca o smantana groasa,se acopera cu folie alimentara si se lasa sa creasca 15 minute ,intre timp se pune faina intr-un lighean .se amesteca ouale cu zaharul ramas ,se incalzesta laptele,sa fie caldut nu fierbinte,peste faina se pune maiaua(drojdia crescuta),ouale batute cu zaharul,sarea,esentele ,coaja de lamaie,si se incepe framantarea adaugand cate putin lapte pana se incorporeaza tot laptele,la sfarsit se pune si uleiul,se acopera cu folie alimentara si se lasa la loc cald la dospit circa 1 ora,dupa o ora se imparte aluatul in doua parti egale ,se intinde fiecare se pune umplutura( nuca macinata cu 2 linguri cacao,trei linguri zahar,un pic de esenta rom si un pic de palte cat sa umezim compozitia),se ruleaza sul,facut cele doua suluri se impletesc apoi unul cu altulsi se pune in tava tapetata cu hartie de copt ,se lasa la dospit in loc cald si ferit de curenti de aer circa 30 minute ,se unge cu ou batut cu putin lapte si se coace la foc moderat circa 40 minute,daca se coace prea tare deasupra se acopera cu hartie,cand e gata se unge cu un sirop din zahar si apa caldut si se prezara apoi zahar pudra
Reteta asta am ochit-o la jamila cuisine careia ii multumesc mult

Commenti

Posta un commento

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Prajitura cu foi si crema din caramele cu lapte

  Ingrediente     crema caramel       500 g caramele cu lapte 50 ml smantana pentru frisca 3-4 linguri praf de biscuiti crema de ciocolata 150 g ciocolata amaruie 100 g ciocolata cu lapte 150 ml smantana pentru frisca 3 foi mari de napolitana si ciocolata topita pentru decorat deasupra Se topesc caramelele cu frisca lichida pe foc amestecand mereu apoi se lasa sa se raceasca un pic si se adauga 3-4 linguri praf de biscuiti(caramelele mele erau caramele de lapte care se sfarma nu elastice) Separat de topeste ciocolata cu frisca lichida fara sa fiarba si se lasa la racit.Ambele creme se pun intrew foile de napolitana caldute,deasupra am topit ciocolata. Reteta de inspiratie ,am schimbat ceva la ea am ochit-o pe blogul dulciurifeldefel,mersi pt reteta e minunata si usor de facut.

Prajiturica cu albusuri si mac

Am facut prajitura cu galbenusuri acum e randul albusurilor care au ramas ,si asa cu 11 oua am facut doua delicioase prajiturele Ingrediente-8 albusuri 200gr zahar 100gr mac 100gr nuca cocos 4 linguri pline cu faina un plic praf copt(15 gr) un praf sare Modul de preparare-de bat bine albusurile spuma cu un praf sare,se aduga apoi zaharul,separat se amesteca faina cu macul si nuca de cocos si toate acestea se aduga peste albusuri,se coace la foc moderat in tava tapetata cu hartie de copr. Crema-500ml lapte 3 linguri pline cu faina un praf sare 275 gr zahar 200gr margarina sau unt Se amesteca cu grija laptele cu faina ca sa nu faca cocoloase,se aduga zaharul si se pune la fiert pana se ingroasa,se adauga esenta vanilie ,si cand e calduta se adauga untul,se taie blatul in doua si se pune crema.