Passa ai contenuti principali

Prajitura "Poloneza"

E o prajitura pe care am luat-o(reteta)de la o doamna din Polonia,cum numele prajiturii nu il stiu si nici numele doamnei am botezat-o eu simplu "Poloneza",ca sa-mi amintesc de ea,e foarte buna.Dar pentru ca se folosesc multe galbenusuri si raman albusuri din 11 oua am facut doua prajituri,acum incep cu asta
Ingrediente-8 galbenusuri,3 oua intregi,300gr unt,400 gr faina(jumatate din cantitatea de faina sa fie faina pentru dulciuri,manitoba,,ca sa iasa mai pufoasa) 400gr zahar,o lingurita rasa de praf de copt,coaja de lamaie,vanilie sau alte arome care va plac.
Modul de preparare-se mixeaza zaharul cu cele trei oua , galbenusurile,si un praf de sare timp de 10 minute,cu cat se bat mai mult e mai bine,prajitura e mai pufoasa,se topeste untul si se adauga peste ouale batute cu zaharul se adauga aromele si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt(cred ca se pot adauga si fructe confiate sau stafide daca va plac)Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se coace la foc moderat,e super buna cu o cafea,lapte....

Commenti

  1. Fara sa citesc... cand am vazut-o... mi-am zis ca merge la fix cu o cafea... mmmm... tare buna trebuie sa fie...

    RispondiElimina
  2. felis chia e buna si legera,o zi buna
    naina mersi mult,o zi minunata

    RispondiElimina

Posta un commento

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Lichior amaretto-cu gust delicat de samburi de caisa

Mereu cumparam acest lichior renumit"AMARETTO DISARONNO",pana cand intr-o zi am apelat la tuica noastra romaneasca sanatoasa si naturala sa ma ajute ,m-a ajutat asa de bine caci de acum voi face mereu in casa acest digestiv cu aroma de samburi de caisa,e minunat servit cu cuburi de gheata!! Cu aceasta reteta particip la concurs pe  http://www.reteteculinare.ro/forum/ si voi cu retete si idei noi,va aspteptam!!!! Ingrediente-500ml apa,500ml alcool 90 grade( eu sincer am folosit o tuica naturala tare,e mult mai sanatoasa),100 gr samburi de caisa,350 gr zahar tos Modul de preparare se dizolva zaharul in apa calda,se caramelizeaza separat 3 linguri de zahat int-ro cratita si se adauga peste siropul de zahar,se taie samburii de caisa in doua sau trei fara sa-i sfaramitati caci iese lichiorul tulbure,se pun samburii in alcool si se lasa pentru 2 ore intr-o sticla de sticla inchisa ermetic,dupa o ora se adauga si siropul de zahar peste sambur...

Prajitura cu foi si crema din caramele cu lapte

  Ingrediente     crema caramel       500 g caramele cu lapte 50 ml smantana pentru frisca 3-4 linguri praf de biscuiti crema de ciocolata 150 g ciocolata amaruie 100 g ciocolata cu lapte 150 ml smantana pentru frisca 3 foi mari de napolitana si ciocolata topita pentru decorat deasupra Se topesc caramelele cu frisca lichida pe foc amestecand mereu apoi se lasa sa se raceasca un pic si se adauga 3-4 linguri praf de biscuiti(caramelele mele erau caramele de lapte care se sfarma nu elastice) Separat de topeste ciocolata cu frisca lichida fara sa fiarba si se lasa la racit.Ambele creme se pun intrew foile de napolitana caldute,deasupra am topit ciocolata. Reteta de inspiratie ,am schimbat ceva la ea am ochit-o pe blogul dulciurifeldefel,mersi pt reteta e minunata si usor de facut.