Passa ai contenuti principali

Colac pentru sf Dumitru


Am fost rugata sa fac colacul pentru hramul bisericii noastre ,pentru Sf .Dumitru o dilema pentru mine,nu am mai facut niciodata colaci,nu stiam nimic despre colaci ,am intrebat in stanga si in dreapta,m-am uitat prin cartile mele si pe net,pana la urma mi-am facut o idee vaga cum se fac,mi se parea usor,dar va zic nu e deloc usor daca nu ai un pic de experienta,pe mine m-a pus un pic in dificultate,la urmatorul am sa fiu mai experta.
Ingrediente-1 kg faina,2 oua,1 lingurita sare,6 linguri zahar,120 gr. unt topit,480 ml lapte caldut,2 plicuri drojdie uscata sau drojdie proaspata 25-30 gr,galbenus cu lapte pentru uns deasupra si sirop de zahar pentru uns cand sant gata,arome( coaja de la 2 lamai,vanilie,rom)
Aluatul-am pus drojdia la inmuiat cu putin lapte caldut si o lingura de zahar,dupa circa 10 minute am amestecat toate ingredientele si am framantat un aluat,s-ar putea sa mai ceara un ic de faina,depinde de felul de faina,l-am acoperit si la loc cald l-am lasat sa dospeasca 1 ora,dupa o ora l-am impartit in 10 parti egale,si am facut zece suluri subtiri,din patru am impletit o cosita si i-am dat forma rotunda,se pune in tava in care am pus hartie de copt,din celelalte suluri am impletit cate doua,deci 3 cosite separate si le-am pus peste cosita din patru suluri,una pe parttea exterioara a ei,una pe partea ei interioara si a treia peste cele doua,l-am lasat apoi la loc cald sa mai dospeasca 15 minute,l-am uns cu glbenus de ou cu lapte si l-am copt la foc moderat  ca sa se coaca bine ,cand e gata se unge cu un sirop gros din apa ,zahar si vanilie.

Commenti

Posta un commento

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Lichior amaretto-cu gust delicat de samburi de caisa

Mereu cumparam acest lichior renumit"AMARETTO DISARONNO",pana cand intr-o zi am apelat la tuica noastra romaneasca sanatoasa si naturala sa ma ajute ,m-a ajutat asa de bine caci de acum voi face mereu in casa acest digestiv cu aroma de samburi de caisa,e minunat servit cu cuburi de gheata!! Cu aceasta reteta particip la concurs pe  http://www.reteteculinare.ro/forum/ si voi cu retete si idei noi,va aspteptam!!!! Ingrediente-500ml apa,500ml alcool 90 grade( eu sincer am folosit o tuica naturala tare,e mult mai sanatoasa),100 gr samburi de caisa,350 gr zahar tos Modul de preparare se dizolva zaharul in apa calda,se caramelizeaza separat 3 linguri de zahat int-ro cratita si se adauga peste siropul de zahar,se taie samburii de caisa in doua sau trei fara sa-i sfaramitati caci iese lichiorul tulbure,se pun samburii in alcool si se lasa pentru 2 ore intr-o sticla de sticla inchisa ermetic,dupa o ora se adauga si siropul de zahar peste sambur...

Prajitura cu foi si crema din caramele cu lapte

  Ingrediente     crema caramel       500 g caramele cu lapte 50 ml smantana pentru frisca 3-4 linguri praf de biscuiti crema de ciocolata 150 g ciocolata amaruie 100 g ciocolata cu lapte 150 ml smantana pentru frisca 3 foi mari de napolitana si ciocolata topita pentru decorat deasupra Se topesc caramelele cu frisca lichida pe foc amestecand mereu apoi se lasa sa se raceasca un pic si se adauga 3-4 linguri praf de biscuiti(caramelele mele erau caramele de lapte care se sfarma nu elastice) Separat de topeste ciocolata cu frisca lichida fara sa fiarba si se lasa la racit.Ambele creme se pun intrew foile de napolitana caldute,deasupra am topit ciocolata. Reteta de inspiratie ,am schimbat ceva la ea am ochit-o pe blogul dulciurifeldefel,mersi pt reteta e minunata si usor de facut.