Am fost rugata sa fac colacul pentru hramul bisericii noastre ,pentru Sf .Dumitru o dilema pentru mine,nu am mai facut niciodata colaci,nu stiam nimic despre colaci ,am intrebat in stanga si in dreapta,m-am uitat prin cartile mele si pe net,pana la urma mi-am facut o idee vaga cum se fac,mi se parea usor,dar va zic nu e deloc usor daca nu ai un pic de experienta,pe mine m-a pus un pic in dificultate,la urmatorul am sa fiu mai experta.
Ingrediente-1 kg faina,2 oua,1 lingurita sare,6 linguri zahar,120 gr. unt topit,480 ml lapte caldut,2 plicuri drojdie uscata sau drojdie proaspata 25-30 gr,galbenus cu lapte pentru uns deasupra si sirop de zahar pentru uns cand sant gata,arome( coaja de la 2 lamai,vanilie,rom)
Aluatul-am pus drojdia la inmuiat cu putin lapte caldut si o lingura de zahar,dupa circa 10 minute am amestecat toate ingredientele si am framantat un aluat,s-ar putea sa mai ceara un ic de faina,depinde de felul de faina,l-am acoperit si la loc cald l-am lasat sa dospeasca 1 ora,dupa o ora l-am impartit in 10 parti egale,si am facut zece suluri subtiri,din patru am impletit o cosita si i-am dat forma rotunda,se pune in tava in care am pus hartie de copt,din celelalte suluri am impletit cate doua,deci 3 cosite separate si le-am pus peste cosita din patru suluri,una pe parttea exterioara a ei,una pe partea ei interioara si a treia peste cele doua,l-am lasat apoi la loc cald sa mai dospeasca 15 minute,l-am uns cu glbenus de ou cu lapte si l-am copt la foc moderat ca sa se coaca bine ,cand e gata se unge cu un sirop gros din apa ,zahar si vanilie.
Ce frumoasa impletitura! Felicitari!!
RispondiEliminaesta mt bonito bjs
RispondiEliminaArata tare bine, ce rumen este!
RispondiEliminawouw magnifique ma cher amie sont aspect et fantastique!
RispondiEliminaBisous
Ce-mi place !!! Foarte frumos impletit :)
RispondiEliminaPupici !